5 saker du inte ska göra när du ska presentera

To do list or not to do list

Behövs det kanske en lista på saker du inte ska göra när du presenterar?

Det är väldigt ofta vi säger vad vi ska göra.

Vi gör långa ”att göra-listor”.

Men hur är det egentligen med det vi inte ska göra?

Jag vet att jag behöver en ”inte-lista”  så att jag klargör för mig själv vad jag INTE vill fokusera på och lättare kan konstatera att jag inte behöver lägga tid och energi specifika saker.

 

När det kommer till presentationsteknik finns det en hel del att undvika. Här ger jag dig 5 tips att INTE göra till dig som ska presentera:

 

ATT INTE GÖRA:

  1. Jämföra dig med en mer erfaren talare

Alla börjar från noll någon gång och att du tar dig mod och tid till att stå på scen eller inför en grupp är ett fantastiskt första steg. Övning ger färdighet så fortsätt öva, fortsätt utmana dig själv.

 

  1. Tro att du inte är något utan din PowerPoint

Åhörarna är där för att lyssna på dig, inte för att kolla på en dammig PowerPoint presentation. Våga släpp fokus från skärmen och ta plats själv.

 

  1. Övertolka en åhörares uttryck

En intresserad och koncentrerad person kan ge ansiktsuttryck som om de kommer att somna. Många är inte medvetna om vad de sänder ut för kommunikation med deras ickeverbala kommunikation så att endast lita på detta är förödande. Titta och ta istället åt dig av de som utstrålar att de gillar din presentation.

 

  1. Tänka på det värsta som kan hända

”Tänk om jag snubblar”, ”tänk om jag säger fel”, ”tänk om jag tappar bort mig”. Många skrämmer upp sig själva i onödan. Fokusera på hur fantastisk din presentation kommer gå, att allt kommer flyta på och att du kommer ha otroligt roligt under ditt framförande. Tänk positivt och skapa en mental positiv bild av hur du genomför en presentation som är enastående.

 

  1. Titta i golvet

Eller i taket. Våga möta din publiks blickar. Engagemang skapas ofta när vi får ett utbyte, när vi kan se i dina ögon hur passionerad du är för ämnet eller att du vill skapa en förändring. Se dina åhörare i ögonen.

 

Har du något på din lista? Skriv och berätta i kommentarsfältet!

 

Allt gott,

Lina

Dela inlägget!
Sharing is caring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *