Kom igång med ditt föreläsningsmanus!

Kom i gång med att skriva ditt föreläsningsmanus

Jobbar du på att skapa en föreläsning eller presentation men har fastnat?
Vet du inte hur du ska komma vidare eller ta nästa steg?

Du är inte ensam.
Många av mina kunder och följare har denna utmaning och jag har fått en specifik följarfråga på detta ämne och här kommer jag ge mina bästa råd för att du ska kunna ta nästa steg eller börja ditt manusskrivande inför din presentation eller föreläsning.

Svar på följarfråga

En kvinna med föreläsarambitioner nådde ut till mig och berätta att hon gärna vill föreläsa men att det är så svårt att komma vidare med sina idéer. Hon har viljan men har i flera år stagnerat och kan inte ta nästa steg. När hon ska skriva ned ett manus så blir det bara 3 minuters innehåll.
Sen är det stopp.
Hur ska man göra för att komma vidare?

Tusen tack för frågan! Många har frågor om att förbereda föreläsningar så det här tror jag är en utmaning för många.

Först och främst vill jag dig som känner att du har fastnat ge en motfråga:
– måste du skriva ett manus?

Du kanske svarar:
”Ja, för annars vet jag inte vad jag ska säga”.
Helt rätt, i såfall!

För många kan det kännas tryggt att veta att man kan fylla en timmes föreläsning med väl uttänkt material, snygga övergångar och ett väl genomarbetat flöde.

Manus?

Ett föreläsningsmanus kan vara utmärkt eftersom du får en tydligare överblick vad du kommer säga (och inte bara improvisera fram delar) och du kan se var du skulle behöva lägga extra energi, ex. för att förklara svåra processer, lägga in mer humor eller för att se till att du planerar för och kommer att genomföra interaktion med publiken.

Manus är toppen som en grund. När du väl har skrivit det så behöver du inte heller följa det till punkt och pricka. Det bästa är om du kan ditt material så pass bra så att du kan fokusera på situationen.
Fokusera på här och nu och din interaktion med publiken.

 

Med det sagt så vill jag också säga att du inte behöver ha ett manus.
Det kan bli en kanonföreläsning även om du inte har ett föreläsningsmanus och istället använder stödord i dina förberedelser. Många gånger när jag själv föreläser om retorik eller sociala medier så har jag inte ett helt manus. Det är för att jag känner mig stensäker på vad jag kan och vad jag vill förmedla och för att jag vill kunna vara flexibel genom att öppna upp för frågor från publiken.

Så länge du vet vad du vill förmedla och på vilket sätt du ska göra det så är inte ett manus nödvändigt. Men om det är första gången du ska prata om ämnet så kan det vara ett utmärkt verktyg.

 

Här är mina bästa tips till dig som vill skriva ett manus till en presentation eller föreläsning:

  1. Börja att skriva ned alla dina större rubriker för hela föreläsningen
  2. Lägg sedan till underrubriker
  3. Fyll på med stöd ord
  4. Gör stödorden till meningar
  5. Välj ett större stycke/avsnitt och brodera ut meningarna med målande beskrivningar
  6. Läs ditt manus högt och notera nya idéer som du skulle kunna flika in.
  7. Prova inför en publik. Nära vänner eller släkt. En publik gör det verkligt och du kommer se vad du kommer behöva jobba vidare med. Spela gärna in med video eller ljud för din egen utvecklings skull så att du kan gå tillbaka och se vad du gjorde bra och vad du kan förbättra.

Upprepa steg 5, 6 & 7 till att du känner dig nöjd. Det finns inget rätt sätt utan gör det som funkar för dig. Bli hellre klar med ett stycke istället för att börja på allt samtidigt. Det blir också lättare om du kan känna att du ”checkar av” steg för steg för att komma närmare ditt slutmål.

Ta tid

Ta tid och skriv allt du kommer på

 

Ytterligare tips för att få igång skrivflödet är att sätta en timer. Ställ klockan på 25 minuter och sätt dig och skriv. Skriv bara skriv. Låt det flöda och hindra inte dig själv.
Ingen censur och ingen rättstavning, det kan du göra sen.
Det är en perfekt övning när du känner att det bara står still.

 

Jobba agilt

Slutligen vill jag slå ett starkt slag för att jobba agilt (lättrörligt/förmåga att anpassa sig).
D.v.s vänta inte med att hela föreläsningsmanuset är färdigt utan publicera eller använd delar av det i olika sammanhang innan du är helt klar. På så sätt kan du få nytta av materialet snabbare istället för att det tar oändligt med tid innan det blir färdigt.

Du kan direkt få feedback på det du tagit fram från din publik.
Vad innebär det i praktiken?
Jo, säg att du jobbar med en ny föreläsning och skriver manus. När du känner dig relativt klar med ett avsnitt i föreläsningen, lägg upp det på din blogg, berätta det för en kund (som är intresserad av ämnet) eller håll en 10 minuters-presentation på ditt affärsnätverk. Bjud på ett smakprov helt enkelt.

Varför ska du göra det?
Du får möjlighet att direkt få feedback från din publik om vad de tycker om ämnet, ditt innehåll och du kan höra dig för vilka frågor och funderingar som finns som du skulle kunna besvara i din föreläsning. Att stämma av med din publik är guld också för att stärka din motivation till att skriva vidare.

Din tur

Jag har två uppmaningar till dig:

  1. Har du en fråga som du vill att jag ska svara på? Skriv i kommentarsfältet och berätta din utmaning!
  2. Känner du en person som skulle ha nytta av att läsa blogginlägget? Dela det vidare! Jag vill gärna hjälpa fler på vägen att nå sina drömmar att skapa en riktigt skarp föreläsning eller presentation. Sharing is caring.

Allt gott,
Lina

Dela inlägget!
Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *