Stressar du upp dig i talarstolen? Tips för att inte prata för fort

Hur agerar du i talarstolen?

Ska du upp i talarstolen?
Brukar du ofta prata för fort och skynda dig igenom din presentation?

Här kommer ett par tips till dig som vill sakta ned tempot och göra så att din publik lyssnar.

 

 

Andas

Tänk på att få ner andningen innan du börjar din presentation. Ta djupa andetag för att få ned pulsen. Ta dig tid att andas och mentalt förbereda dig istället för att springa upp på scenen för att du måste vara snabb. Två sekunder extra gör ingen stor skillnad för publiken, men stor skillnad för hur du upplevs. Ta det lugnt!

Konstpauser

Har du ett manus framför dig kan du skriva in när du ska ta konstpauser. Konstpauser kan underlätta för publiken att ta in det du säger och för dig att förbereda dig för nästa stycke. Du kan också testa med att ringa in vissa kortare meningar (eller ord) med att prata extremt långsamt för att det är något du vill betona. På så sätt skapar du variation och dynamik i ditt tal.

Öva hemma

Övning ger inte bara färdighet, det ger också så jäkla bra presentationer. Övning är så underskattat och skjuts ofta upp eller tas bort för att det känns jobbigt. Men övning ger underverk! Har du redan sagt ditt föredrag ett par gånger så blir det lättare att komma ihåg vad du ska säga och du kan känna dig mer säker på vad det är du vill få fram.

Spela in

Spela gärna in dig själv när du övar så att du hör hur det låter. På så sätt kommer du att bli mer medveten om du skulle prata för fort, vilket tempo du vill ha och hur din röst låter när du talar i just det tempot. Kanske så är det inte så snabbt som du tror?

Lycka till med din presentation!

Allt gott,
Lina

 

Dela inlägget!
Sharing is caring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *