Ta steget och driva eget – om att säga upp sig för att fånga sin dröm

Lina Horndahl

Att ta steget och starta eget, det kan kännas läskigt. Att släppa sin trygga heltidsanställning och säga upp sig, är det verkligen klokt? Men har man bestämt sig för att fånga sin dröm och att ta ansvar över sitt liv, sina tankar och sin egen framgång, då finns det ingen tvekan.

Det här blogginlägget är av mer personlig karaktär och berättar om min resa som entreprenör och varför jag gör det jag gör.

Det började i slutet av 2014.
Jag kände mig inte tillfreds med min jobbsituation och mitt liv.
Jag funderade mycket på min framtid, mina utvecklingsmöjligheter och vad jag ville i mitt liv.

På min dåvarande arbetsplats, Försvarsmakten, kände jag mig hämmad. Inlåst. Det kändes som att min energi, min drivkraft och hela min livsgnista sakta, sakta släcktes.

Mitt arbete på Försvarsmakten gav mig inte det jag sökte.

Jag har lärt mig otroligt mycket i mitt arbete med att stärka arbetsgivarvarumärket på Försvarsmakten. Ingen tvekan. Det var två lärorika år. Jag har lärt mig mycket om kommunikation och marknadsföring från flera kollegor som är väldig kompetenta och kunniga inom området. Jag har lärt mig hur man arbetar i en statlig myndighet och hur Försvarsmakten fungerar.

Men någonstans kände jag att jag hade nått ett tak. Det fanns ingen utvecklingspotential för mig i mitt arbete med strategisk kommunikation och marknadsföring. Jag kände mig inte utmanad.

”Var kommer jag vara i den här organisationen om 5 år?” tänkte jag.
Mitt eget svar var:
”På samma plats”.

Mina chefers svar likadant:
”På samma plats”.

Många skulle säkert tänka ”vad skönt med en stabil arbetsgivare och ett bra jobb”.

Men det svaret. Det svaret som både mina chefer och jag själv kom fram till fick mig att inse att jag inte var nöjd, att jag ville mer. Jag vill utvecklas, jag vill nå ny mark och framför allt jag vill göra det jag brinner för och ha kul på jobbet.

Det var inte bara utvecklingspotentialen som triggade igång mina tankar, en negativ stämning hos kollegorna och den otroligt stela och hierarkiska kulturen spelade också en roll till att få mig att gå vidare i mina tankar av att vilja något mer. Min energi och drivkraft kändes hämmad av hierarkin, negativiteten och jag kände mig mer och mer trött, uppgiven och besviken.

Är det här allt? Är det här det som är arbetslivet?
Vilken jäkla flopp!
Arbetslivet, huh!

All min fritid kändes som att den hade försvunnit. Jag kunde inte vara flexibel, jag tillbringade 10 timmar på en buss varje vecka. Jag jobbade på ett inhägnat område och hade ingen möjlighet att gå och käka lunch med kompisar eller hänga på någon after work. Det kändes som att jag kvävdes.

All energi som jag la ned i jobbet fick jag ofta inte någon uppskattning för. Det kändes värdelöst. Inte bara hade min fritid minimerats till 2-3 timmar varje vardag, men också det jag tillbringade mest tid av mitt liv på, min arbetsplats, gav inte det jag sökte.

Så kom julen och av en slump så tittade jag på ett TEDx talk med Carrie Green, grundare av Female entrepreneur association, som är världens största nätverk för kvinnliga entreprenörer. I sin föreläsning berättande hon om att för att vara lycklig och framgångsrik så måste man göra det som engagerar en.

Och ärligt talat, så som jag levde och det jag gjorde engagerade mig inte. Hon pratade också om att ta ansvar för sina egna drömmar, sitt liv och sina tankar.

Carrie nämnde ett mäktigt citat av Tony Ribbins som verkligen slog an hos mig.

”Your destiny is determined by the choices you make. Choose now. Choose well.”

Hon förklarar det också väldigt bra själv när hon säger:

”Success is no accident. Living an incredible life is no accident. You have to do it on purpose. And it starts with knowing exactly what you want to achieve, knowing why you want to achieve it, knowing exactly what kind of person you need to become in order to make it happen and then programming your mind to make it happen.”

Mind blown – aha-moment!

Jag är ansvarig för allt det här. Negativiteten, varje dag som jag känner att jag står still eller saktar ner. Precis som Carrie säger i sin presentation, så är det jag som är ansvarig för att mitt liv blir så bra som möjligt. Jag är ansvarig för att se till att jag trivs med det jag gör. Det är jag som kan påverka att all den energi och kreativitet som jag har kommer till sin rätt. Att min personlighet som ”doer” får utlopp och att jag kan skapa och leva mitt drömliv.

För att kunna ta kontroll över sitt eget liv och skapa din egen dröm är du alltså tvungen att svara på frågorna:

 1. Vad vill jag uppnå?
 2. Varför vill jag uppnå det?
 3. Vilken person måste jag bli/vara för att få det att ske?
 4. Hur kan jag programmera min hjärna för att det ska bli sant? Programmera hjärnan för framgång.

Ser du hur frågorna kan föra dig framåt?
Det gjorde jag.

Det Carrie sa fick mig verkligen att tänka. ”Vad vill jag uppnå?” men också ”Vad är det som får mig att vara lycklig och må bra?” Det jag visste var att jag älskar att vara entreprenör, entreprenörskap och jag älskar kommunikation. Och att jag vet att många entreprenörer har utmaningar med sin kommunikation, att nå fram, att nå ut och skapa långsiktiga relationer som är grunden till en bra affärsverksamhet. Att kunna hjälpa entreprenörer framåt och lyfta deras kommunikation så att de kan attrahera sina drömkunder, det är det jag vill göra. Så att människor som är som jag, som är kreativa, har idéer och visioner faktiskt kan komma framåt i sin verksamhet och lyckas i sitt företagande.

I sitt TED-talk berättar Carrie även om sin inre dialog, hur hon tränade sig i att mentalt programmera sin hjärna för att nå sitt mål, att nå framgång.

”I have the power to take control over my thoughts rather than letting them control me.”

Det är helt enkelt att byta ut negativa tankar som drar ner en själv, mot tankar som berikar och lyfter upp en själv, som hjälper mig i riktningen mot mitt mål.

Efter att ha sett Carries presentation blev jag upprymd, glad och kände ”Wow!”.

Jag kan och jag ska.
Jag kan skapa ett liv som jag älskar och jag ska göra det.
2015, det ska bli mitt bästa år!

När jag spånade på vad jag skulle kunna göra för att jobba med det jag gillar och för att få tillbaka glädjen till arbetslivet så var det solklart. Entreprenörskap och kommunikation. Det bästa av två världar.

Att vara entreprenör har alltid varit något av det allra roligaste jag vet. Från examen och fram till grundandet av ProPitch drev jag tillsammans med en nära vän från universitetet en retorikbyrå. Retorikbyrån bedrev jag även i liten skala under min heltidsanställning vid Försvarsmakten – så viktigt är entreprenörskapet för mig. Att ta en idé och göra någonting stort av det, det är guld. Jag växer med varje uppdrag och det är spännande att veta att det är jag, jag som bestämmer och påverkar hur det kommer att gå för mig. Men också att få ha ett arbete som handlar om att lyfta andra människor och se dem växa, det är något alldeles extra.

Att dessutom kunna jobba med kommunikation, det som jag ägnat 10 års studier och arbete åt, var också en självklarhet.

Tänk. Kan jag skapa ett liv som jag drömmer om? Ett liv där jag tycker att arbetslivet är något spännande, roligt och utvecklande. Inte något som drar ner en i en negativ spiral med otydliga eller obefintliga karriärvägar, kollegor som ”står ut” till pensionen, eller bara det faktum att inte behöva lägga 10 timmar i veckan på pendling.

Tänk. Jag skulle få mer fritid, jag skulle kunna vara mer flexibel, jobba med det jag vill, tycker och kul och bestämma mina egna förutsättningar. Påverka min egen väg, min egen dröm, karriär och min livsstil.

Det är möjligt.

Jag tittade på Carrie Greens TEDx-talk ett par gånger till och blev övertygad.
Jag ska göra det.
Jag ska skapa min egen framtid.
Jag ska skapa mitt eget drömliv.
Och 2015, det ska bli mitt bästa år hittills.
I can and I will. Watch me.

Tillbaka efter julledigheten var det dags att fråga chefen om jag kunde gå ned till halvtid för att kunna succesivt börja bygga upp min nya verksamhet och mitt nya varumärke ProPitch. Jag tog mod till mig, gick in och förklarade läget och min förfrågan. Svaret jag fick var att i Försvarsmakten jobbar man antingen 100 % eller 0 %. Allt eller inget. Det fanns ingen möjlighet att göra något mellanting.

Jag gillade inte svaret jag fick. Jag tittade ned och börja fundera. Fanns det ingen lösning? Jag måste säkert ha sett en aning nedstämd ut och min chef sa:

”2015 började visst inte så bra, va?”.
Jag sa inget till svar, men inombords tänkte jag:
”Jo, 2015 ska bli så jäkla bra så att du har ingen aning.”
Jag hade ju bestämt mig.
2015 ska bli mitt bästa år hittills.

Jag hade kommit till ett vägskäl.

Antingen så börjar jag min nya företagsamhet vid sidan av, på kvällar och helger och fortsätter mitt heltidsjobb tills dess att jag kan gå över att driva eget på heltid. Det är ett säkert alternativ men det kommer ta tid att bygga upp verksamheten med så lite tid som endast kvällar och helger, tid då jag faktiskt skulle vilja kunna koppla av, umgås med vänner och familj och ladda batterierna.

Det andra alternativet var att säga upp mig, ge mitt allt till min vision och min dröm, att jobba med det jag älskar och hjälpa entreprenörer att förbättra sin kommunikation så att de kan attrahera sina drömkunder och skapa en verksamhet som de vill ha.

It was a done deal. Valet var solklart. Jag var så upprymd av min idé och min vision, dels att skapa en verksamhet som hjälper entreprenörer att kommunicera effektivt och dels att skapa min egen dröm, min egen framtid.

Att få ta tillvara på min drivkraft och min ambition kändes enormt. Äntligen skulle all min energi och kreativitet få sin egen kanal, sitt eget sätt att flöda ut och skapa något nytt och verkligt.

Det var dags att slå slag i saken och sätta igång.

Jag minns dagen då jag sa upp mig från min trygga heltidsanställning. 9 januari 2015. Från bussen gick jag med bestämda steg, jag hade låten ”Let it go” från Disneys Frozen i öronen på repeat och sjöng med.

”It’s time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me,
I’m free!
Let it go, let it go”

Jag sa upp mig för att satsa på min dröm. Att leva ett flexibelt liv som entreprenör, att hjälpa andra entreprenörer att attrahera sina drömkunder genom vass presentationsteknik och effektiv kommunikation.

Det bästa beslut jag har tagit.

Och det kändes så skönt att veta att 2015, det började riktigt, riktigt bra.

—————-

 

Det var min historia och min uppmaning till dig som läser det här är att våga ta ansvar över ditt liv, dina framgångar och dina tankar.

Och framför allt:

”Do what you love, love what you do.”

Dela med dig!

Ser du kraften i att kontrollera dina egna tankar?
Ser du hur du kan använda frågorna och ändra mindset i din vardag?
Great!
Då kanske du också förstår att fler kan ha nytta av blogginlägget.
Dela det gärna vidare till vänner och bekanta som du tror kan bli inspirerade av inlägget.

/Lina

Dela inlägget!
Sharing is caring!

14 Comments on “Ta steget och driva eget – om att säga upp sig för att fånga sin dröm”

 1. Hej Lina,

  Tervligt att läsa ditt inlägg. Jag känner igen mig på alla planner. Bara att vi har olika drivkrafter och kompetenser.

  Tack för att du delat och lycka till!

 2. Jag har fått mycket värdefulla tips och råd för att kunna öka min lönsamhet . Tusen tack för hjälpen!
  Vänligen Ingela
  Ingelas Ekologiska Hudvård

  1. Hej Ingela! Riktigt kul att du hörde av dig efter att ha läst blogginlägget. Hoppas mina råd och tankar kring ditt företagande för dig framåt! Stort lycka till! Allt gott, Lina

 3. Pingback: ”Vill säga upp mig och göra något eget” – svar på läsarfråga | Lina Horndahl

 4. Pingback: Att avgränsa sig i storytelling | Lina Horndahl

 5. Pingback: ProPitch firar 1 år – Bakom kulisserna med framgångsfaktorer och fallgropar | Lina Horndahl

 6. Pingback: Bakom kulisserna: Intervju i Entreprenörsliv.se | Lina Horndahl

 7. Pingback: Bakom kulisserna: Intervju i Entreprenörsliv.se | ProPitch

 8. Pingback: ProPitch firar 1 år – Bakom kulisserna med framgångsfaktorer och fallgropar | ProPitch

 9. Pingback: Att avgränsa sig i storytelling | ProPitch

 10. Pingback: "Vill säga upp mig och göra något eget" - svar på läsarfråga | ProPitch

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *